PENGALAMAN SEBAGAI PELAJAR SENIBINA DAN INTERIOR

Saturday, June 22, 2013

HaZiQ

My Photo

akitek ni lukis-lukis je???

Assalammualaikum kpd semua. post kali mcm tajuk die la.
kpd makhluk2 yg igt akitek ni takat lukis2 je, you are in for a big mistake!
meh ak nk bgtaw korg ape peranan, tanggungjawab & life sebenar budak aki & akitek seluruhhnya. post ni mmg panjang. panjang sgt. but worth to read. jgn la jadi seorang yg pemalas nk baca, tapi tau nk hentam je. kalau xbaca ni dr awal sampai habis, baik dok diam xyah dok kutuk2 budak aki or akitek sbb korang bukan tau ape2 pun..kita stat dgn peranan akitek.
akitek bertanggungjawab utk design something(namely sebiji bangunan, development hingga lah township,)
kalo dlm built environemt & construction industry, akitek adalah consultant teratas. atas drp civil engineer, quantity surveyor, mechanical & electrical engineer, land surveyor & at times town planner.
akitek ni ni fungsi utk organise satu projek di samping mainkan main role dia iaitu utk design. aspek senibina ni luas, meliputi disiplin2 yg lain. cabang2 senibina ni merangkumi construction, landscap, interior design,  town planning. disiplin2 tersebut  telah dipecahkan, dihalusi & menjadi lebih detail. tp asasnya adalah dari architecture(senibina).utk sesuatu development, 1st person is the architect, yg client akan cari dlu. diorg xkan cari engineer or contractor utk design. mst cari qualified licensed(LAM part III) titled architect. orang2 spt ni yg ada title “Ar.” kt depan nama dia mcm la Ir. gak la.. xde akitek, xde la development nk jln. kalo design & built tu lain cerita la. tp kalo yg biasa2 ni mmg cmni cara dia.sebelum stat design kena ada brief. nak buat bangunan apa? function? pax?(utk accomodate max brpa org) budget? di mana?  sblum stat design lg, kena ada site analysis. ape itu site analysis? kajian tapak. ad bnyk aspek dlm site analisis ni antaranya means of access, environmental(sun path, wind flow) socio culture(historical background, community, locals custom etc), facilities(services, communal area), by laws.

bnda ni supaya waktu buat design tu bersesuaian dgn site yg pilih. xde la tiba2 pelik bentuknya. plg penting skali services mcm location TNB substation, paip air utama, sewerage line sbb itulah yg mnghidupkn bangunan, kalau x, bangunan tersebut inhabitable. rugi je buat.

sewaktu design pulak, bermacam2 perkara yg perlu difikirkan. design ni bukan main sedap tekak je. ad bnyk stage. 1st skali zoning. then site planning. bila dah approve, dah ok semua, baru masuk kpd space planning. ruang2 dalam building tu bukan stakat main susun je. ad language. ada zoning. stiap space ada function tersendiri & ada privacy level spt public, semi public, semi private & private.

senang kita ambil contoh rumah xkn masuk2 trus jumpa dapur. dari pintu depan boleh nmpk trus smpai ke pintu blakang. xelok la. contoh terbaik adalah rumah tradisional melayu. ada space2 yg tertentu yg disusun dgn mengambil kira privacy & kebudayaan org melayu & islam. eg beranda, serambi, rumah ibu, rumah dapur.

sesebuah structure yg dibina dgn baik akn mengikut flow yg tertentu. cthnya kalo bangunan tu bagus cth mall, kita tgk je kita dah tau yg tu mall. kita tgk je dah tau kt mana main entrance, kt mana parking, kt mna lobi etc, kalo kita boleh confuse nk cri entrance dia la, toilet la, or apa2 ruang skali, mksudnya ad mslh dgn space planning bangunan tu..

design ni ad process dia start dari pleminary design smpai la ke actual construction.
setiap space yg disusun ada mengikut order tertentu. spatial organisation(susunatur ruang) sgt penting. principle of design ni berbalik kepada precedent studies yg awal iaitu sejak zaman greek lagi. ini dah termasuk dlm bab phylosophy. Vitruvius adalah master builder dlm tamadun greek, an earliest known architect. prinsip asas dlm buku karangannya De Arquitectura is still used till now. of course with slight alteration. prinsip yg utama utk design adalah form “follows function” created by Louis o’Sullivan, pioneer modern architect. Form follows function mean that setiap space diletakan fungsi(function) dahulu kemudian barulah dinakkan bentuk(form). Every design must start with plan. Its all what Architecture is about. function, flow & form. Then comes the master architect such as Frank Lloyd Wright, Le corbusier, Antoni Gaudi, Walter Gropius, Tadao Ando, Norman Foster, Zaha Hadid, Santiago Calatrava, dan xlupa gak kpd master akitek Malaysia spt Hijjas Kasturi & Dr. Kenneth Yeang.

masuk plak bab yg kedua, psal teknikal. ni yg plg penting. stiap paip tu akitek kena tau nk letak kt mana. services line mcm paip air, electrical duct & riser, telecommunication, MATV box,  tanki air, sewerage pipeline, switch room, semua tu dah kena fikir waktu nak design, kalau x, caca marba. akan susah bila nk maintenance nnt. engineer pun nnt pening  nk design bila xconsider bnda tu. cth kalo lupa psal aircond, kt mana nk letak AHU room? mcm mana nk letak ducting & aircond conduit tu. slalu ltak kt atas siling. tp kalo floor height rendah, dgn beam yg besar lg, nnt floor to ceiling height jd rendah, proportion dgn mall misalnya… just imagine buat supermarket tp siling rendah mcm rumah. xde quality of space. xde mood. akan rasa claustrophobic.

then comes the technical drawing. Architect really need to know how to construct everything. xkan la buat design gila, tp xtau construction. nk suruh semua engineer fikir?? kerja engineer da la mmg susah nk kira loading & structure semua tu, lg nk suruh dia fikir psal construction yg kita sndiri reka. baik xyah design cmtu.

all those crazy forms meants nothing if it cant be erected, or impratical in terms of cost & method.

Every design that architect do need to consider everything such as the by laws. setiap ruang ada min/max dimension tertentu. contoh saiz pintu, saiz tangga, hand rail, ramp, landing airwell size etc. setiap opening spt pintu & tgkap ad calculation yg kena ikut. jarak antara tangga, jarak antara pintu, bilangan exit door, bilangan tangga, dead end limit, occupancy load, target group. semua tu ada cara utk solve. bukan main letak je pintu ikut suka. bukan main buat je saiz pintu tu ye… Every element ada consideration for fire requirement. fire door, lift lobby, compartmentation, sprinkler system, dry/wet riser utk high rise building, fire rated brick etc….

the part of the architect must focus on is the anthropometric, ergonomic, as well as scale & proportion.
Nowdays the focus is on universal design. which is the consideration for PWD(person with disabilities) or known as OKU. implementation of 1:12 ramps for wheelchairs, tactile for vision impaired people, handrails, adequate landings dimension, special toilets, unobstructed pathway etc.
akitek la kena consider ni semua waktu design.

one more thing about architecture is that to create something functional, yet beautiful inside & outside. to create something different, unique and like no other. not just regular design. even if it is squarish, boxish, and boring, there have to be reason behind it. simple design for instance follow the phylosophy of “Less is more” by Le Corbusier.

lg 1 kalo cita sal budak aki punya life. fuh! mmg mncabar. bz gila kot! selalu je xtdo.. dr sem 1 lg pun da stat stay up utk siapkan projek. bila submit, xcapai expectation lecturer, lect hentam je. lpas tu kena redo. lg teruk kalo dia maki hasil kerja kita. kadang kena la bodo, bangang, lembab, malas smua ada.. dia conteng2 drwg kita, dia koyak, dia hempuk model, baling, cabut2 sume la.. time tu terasa la, da la xtdo buat bnda tu, bli material mahal2 alih2 kena caci maki, lpas tu kena koyak. kena la redo assgnment tu balik. masa lg, penat lg, duit lg. kerja2 lain tetap jalan, assgnment baru ttp bertambah2…

lagi sadis kalo lecturer tu sendiri suruh kita koyak drwg sndri, or potong model sndri. You need to experienced it in order to trully feel it.
sewaktu student lg, lecturer mmg train student gila2. utk setiap design mst bersebab. everything have a reason. why is the lobby that shape? why is the door that size? why is it place there? why the window is too big? what material? how does the design justify the concept? why the flow of the building linear? why the circulation is too long? why the plan oddly shaped? how does the design relate to site? does the form reflect the client’s identity, and so on…. so many freaking questions. A good design is when nothing can be altered. if doing so, it will have to be redesign all over again. Architecture is about decision making. there are plenty of option. its up to the designer to pick the best choice. there are no perfect one, but taking the negative consequences to the minimal is the best solution.

Architecture student really need to be tough mentally. Buat design sepanjang masa, bnyk bnda nk kena buat, bnyk bnda nk kena fikir. keeping doing the same thing over & over again. buat plan dlm masa 3 jam, 4 -5 kali tukar. bnyk butter paper hbis, to get more options & compare to gain the best solution.

bagi bebudak aki waktu nk design must start with reference. precedent studies. selalunya direfer kpd great architects mention earlier cam Frank Lloyd Wright, Richard Meier, Toyo Ito, etc.

bila da fikir semua, & ready nk present idea kt lecturer dlm bentuk crit(critique) session ap yg salah akn lect betulkan dgn conteng atas hasil kerja yg dah dibuat berhari2, semalaman xtdo tu…
tapi xde pe yg ruginya. sbb ni proses. at times, kalo xstrong. dia trus reject. buat proposal penat2, dia reject trus. back to square one. mula balik….. haih… mcm tu la proses… tiap2 kali buat there is always ada mistake yg perlu improve. jarang la propose lpas tu proceed trus…
only the strong will can survive in this field.
sewaktu design tu kena fully understand the design process. the precedent studies yg kita pilih kena tgk semua segi. dr plan hingga la ke bentuk(form). site planning, space planning, quality of space, flow, services, order…   dari segi image tu ada movement tertentu yg dipilih. contohnya modernism, prairie movement, modern contemporary, constructivism, decon, expressionist, & bermacam2 movement yg ada sejak dahulu lagi..
then bila dah dateline utk submission da mkin dekat, mula la bz nk siapkan final projek. dgn drawing dgn model etc. kalo 2 mggu tu mmg solid la buat kerja xbrenti dlm msa tu… brenti utk solat & mkn je skejap je.. tdo pun sehari 2,3 jam je average. nescafe & kopi da jd minuman ruji. yg lg extreme teguk energy drink mcm redbull & livita. bg yg smoking, sehari tu ada la skotak kot?? stimulant tu mmg perlu utk stay up. sakit. bkn stakat final year. tiap2 sem mcm tu. lg atas lg teruk. slalu org kalo kos2 lain cter psal final year projek(FYP). mcm ktorg tiap2 sem ada final project. so ape yg ktrog blaja subjek utk sem tu, kena integrate dlm design ktorg. for instance, sem 4 blaja psal timber construction, so design utk semester tu final projek kna tunjuk apa yg blaja psal timber construction. individually. baut detail. sem 5 blaja psal building services, utk design sem 5 tu tunjukan kita punya consideration services. sem 6 blaja psal fire requirement, dlm design kta nnt ada psal fire requirement. at the same time xlupa pasal subjek2 sblum ni. so mkin naik sem, mkin bnyk blaja, mkin bnyk consideration & elemen2 yg dah blaja psal tu, kna tunjuk semua la, construction detail, fire requirement, services, etc. tu yg buatkan design tu susah. so many things to think of, yet so little time. every decision affects one another. design is compromising every elements of artistic, phylosophy and technicalities. its like a symphony. “Architecture is frozen music”
design ni mmg time consuming. hari2 menghadap design, dr pagi smpai tgh mlm. in between klas tu ada sejam, msa tu duk kt studio, buat design. selalunya budak aki akn dtg studio pagi2 walaupun xde kelas, then stay smpai tgh mlm bila guard halau(UiTM smpai pkul 11 je studio, bkn 24jam mcm U lain)
petang tu mmg harap lah nk main. mmg xmain punya… sbb nk kejar buat design, xpun penat sgt nk turun main sbb pnat buat design + g klas. penat otak oo buat design ni sbb bnyk fkir & tangan sentiasa jln, trace la, sketch, drafting sikit, tgk buku, refer internet, bincang(crit) dgn membe2… tu la life ktorg.
every weekend mmg sibuk kt studio buat design. xkluar g mana2 pun. kdg2 g site visit utk case study.
bkn main lukis2 je ye. its not that simple. its really complicated!
that is the process. and the product, can be simplifies according to everyone’s creativity.
By the way, utk UiTM seri Iskandar untuk sem yg rendah2 msih lg menggunakan teknik manual. pakai tgn sndri lukis, bukan pakai komputer. lg la buat ianya mencabar. nk mahir pakai komputer bljr 5-8 bulan da ckup. on the other hand, manual skill took time to practice & improve. depend on effort and people, it took 2-3 years to be able to fully train the hand to sketch, draw, drafting and render.
itu ttg manual. kalo pkai komputer agak mudah & cepat. sbb pakai command je. tau cara senang. kalo pakai autocad, nk buat line. tkn L, space, klik & klik. da siap. kalo tangan kena pkai T square & set square. nak tarik line cara pegang pen & pensil penting kalo x line jd senget.
kalo bab kaler kt photoshop, select region, klik paint bucket, klik, nk gradient, pilih option gradient. dah jadi. kalo pkai tangan, nk pakai watercolour kena bancuh dlu, test consistency, tmbah air plak, tambah kaler lagi.. mix kaler nk dptkn tone yg sesuai, lpas tu masa sapu kaler tu kena pandai2 la nk adjsut kalo nk baut gradient. kalo kaler pensil lg la mata kecik kena bnyk masa & bnyk sabar nk kaler tu. susah tu. tp kalo guna komputer kena print. bersedia la nk print. presentation board selalunya dlm A1. sehelai A1 full colur Rm22. kalo ada 10 board. 10 x Rm22 = Rm220! nk print plak, kalo ramai yg nk print kena beratur la. sehelai A1 ad la dlm 4-5 minit nk print. sorg ada 10 so, average sorg 45 minit. kalo ada 50 org nk print? tu 1 studio. kalo 2 studio? 3 studio? brpa lama nk print la… kalo submission hari isnin pkul 10 pg, hari ahad pkul 3 ptg dah ramai nk g print dah. beratur dah. kalo xdan print?? nak fail??!
haa…. baru hampa ada akai? bnda bukan senang.igt senang ka nk siap awai?tu baru drwg. kena tampal atas board utk presentation. 1 board A1 RM3. 10 = Rm30. tu board. material utk model lg… hmm… architecture ni mmg pkai bnyk duit. tu blom ckp psal tools lg. working drawing technical pen regernye seratus lebih utk 4 batang. T square RM60. Adjustable Set square RM 45. Scale ruler RM 23.
so, as a conclusion architect’s profession is not what you think it is. its more than that.
the gruesome life started in university and continue till work.
but at then again, the best part about architecture is trip. In architecture every semester you will have a design trip for casae study and site analysis. sponsored by the university. yeah, free travel baby!!!!
Another best thing about study architecture is, because of everybody is so busy with design you dont need to worry about quizzes, and test. there are not much of that. usually one subject only 1 test. usually its not that hard. most of the time its open book. =D
yeah, you just need to come to class. some even did not pay attention to what the lecture is about, during test, they study for a bit and managed to do it. on the finals, study a day before paper, and managed to pass the subject.
_________________________________________________________________

New Zealand Mendidik Diri Menjadi Serba Boleh

Disember 6, 2010 by 
Mengharungi hidup di luar negara tidaklah sesukar yang digambarkan sesetengah orang. Setelah lima tahun di perantauan, nyata hidup di New Zealand banyak mengajar saya untuk menjadi seorang yang lebih baik. Bak kata orang, kita hidup hanya sekali, jadi kita perlu ‘live life to the fullest’. Tapi biarlah hidup kita berlandaskan syariat, usah melampaui batas. Zaman bergelar pelajar inilah masa untuk kita menimba pelbagai pengalaman dan merasai bermacam-macam asam garam kehidupan. Namun ingatlah hakikat sebenarnya kita bertanggungjawab atas diri kita sendiri. Sebagai pelajar tajaan, hidup di luar negara bukan sekadar untuk bersuka-ria. Tapi kita sebenarnya memikul amanat rakyat Malaysia. Di samping itu kita bukan sahaja membawa nama baik penaja dan keluarga, kita juga adalah duta kepada bangsa, negara, dan terutamanya agama kita, Islam.

Kejayaan dan kegagalan dalam kehidupan adalah perkara biasa. Bezanya adalah bagaimana kita menghadapi kejayaan dan kegagalan itu.

Daripada Abi Yahya Shuhaib bin Sinan berkata: Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Sungguh baik nasib orang yang beriman kerana dalam semua keadaan mereka mendapat kebaikan. Dan tidak ada habuan baik seperti ini kecuali bagi mereka yang beriman. Apabila mendapat kesenangan maka ia akan bersyukur, maka syukur itu baik baginya. Dan apabila ditimpa musibah maka ia bersabar, maka sabar itu baik baginya.” (Hadis riwayat Muslim)

Tahun pertama sebagai pelajar jurusan Senibina di Victoria University of Wellington dilalui dengan penuh dugaan dan cabaran. Masalah menyesuaikan diri dengan tempat baru, berjauhan dari keluarga buat kali pertama, tinggal berseorangan, kekurangan wang belanja (pada tahun pertama, sistem elaun masih lagi 40-60), cabaran dari rakan-rakan sekelas yang sangat kompetitif, dan menjadi wakil tunggal Melayu/Islam dalam kelas membuatkan saya cepat berputus asa dan tidak bersemangat. Setelah gagal dalam pemilihan untuk masuk ke tahun kedua Senibina, saya memasuki Tahun Kedua Building Science dengan hati yang kecewa. Tapi Allah adalah sebaik-baik perancang, ini semua merupakan pengalaman yang banyak mengajar saya untuk hidup berdikari dan menghargai apa yang Allah SWT kurniakan pada kita.  Alhamdulillah dengan sokongan dan dorongan yang berterusan dari rakan-rakan dan senior, saya berjaya meningkatkan pencapaian dan berjaya memasuki Tahun Kedua Senibina pada tahun seterusnya. Tepat sekali pepatah yang mengatakan “Gagal sekali tidak bermakna gagal selamanya”.

Memasuki tahun keenam melanjutkan pelajaran di New Zealand, saya merasakan bahawa belajar di luar Negara adalah satu pengalaman yang sangat berharga dan akan banyak mengajar kita tentang hidup berdikari, bersahabat, saling mengambil berat dan macam mana kita patut sentiasa bersyukur kepada Allah SWT tentang apa jua yang kita peroleh dalam hidup kita. Jangan terkejut jika saya katakan ramai pelajar luar Negara diasah skill memasak sehingga memiliki kemahiran memasak yang mengagumkan. Contohnya, kami akan bergotong-royong memasak ketika hari lebaran dan majlis-majlis tertentu. Selain itu, pengalaman mengikat perut untuk membeli bahan-bahan untuk project senibina, berhati-hati memilih makanan halal, bekawan dengan rakan-rakan dari negara lain, dan melancong atau backpackingmerupakan kenangan yang akan sentiasa terpahat di memori saya.

Pengalaman belajar di sini merupakan pengalaman yang sangat manis dan tidak akan dilupakan sepanjang hayat insya Allah. Salah satu dari kenangan yang sangat menarik adalah berjalan-jalan ke Rotorua dan Taupo, iaitu kawasan pelancongan yang sangat terkenal di New Zealand. Saya sangat meminati extreme sports dan pernah mengambil bahagian dalam white water rafting. Ia merupakan pengalaman yang sangat mencabar kerana salah sebuah dari bot dalam rombongan itu terbalik ketika menuruni air terjun dan kami sama-sama berusaha untuk menyelamatkan ahli-ahli dalam bot itu. Banyak lagi tempat-tempat yang menarik di New Zealand ini selain Wellington sendiri, terdapat juga Queenstown, Auckland dan Christchurch yang memiliki daya penarik tersendiri.

Tidak semua orang bertuah untuk diberi peluang belajar di luar negara. Adat dan budaya masyarakat di New Zealand sangat menarik dan banyak benda yang kita boleh belajar dari penduduk di sini. Majoriti rakyat New Zealand adalah kaum Maori dan European (Pakeha), serta pelbagai penduduk dari seluruh dunia yang menetap di sini dengan harmoni yang menjadikan negara ini sangat berbeza dari tempat lain. Mereka mengamalkan dasar terbuka, sangat menepati masa, menghormati semua orang dan tiada unsur-unsur perkauman. Cuma kita perlu pandai menjaga diri supaya tidak dipengaruhi oleh gaya hidup mereka yang terlalu bebas.

Kita haruslah pandai membezakan yang baik dan yang buruk kerana apabila berada jauh dari keluarga, hanya diri sendiri akan membuat pertimbangan. Di sini lah rakan-rakan akan banyak membantu kita untuk menjadi lebih baik, atau pun sebaliknya, jika kita salah memilih. Jadi, sangat penting bagi kita untuk memilih teman yang boleh memimpin kita bersama-sama menjadi insan yang lebih baik dari semua aspek, tidak kiralah dari segi akademik, sosial, rohani dan sahsiah. Saya merasakan sangat penting untuk kita menyedari bahawa sebagai seorang pelajar Muslim di negara yang majoritinya adalah bukan Islam, kita hendaklah sentiasa mempamerkan akhlak yang baik, untuk memberi pandangan sebenar tentang Islam yang telah banyak terpesong selama ini. Hidup kita di dunia ini adalah ibarat ladang tanaman, di mana hasilnya akan kita tuai di akhirat kelak. Ups and downs in life are needed to be cherished peacefully, not celebrated or grieved after.

Noor Ruzaini Adam
Final Year Architecture,
Victoria University of Wellington (VUW)
___________________________________________________________________

Latar Belakang Penulis

ketika shooting untuk program Safiyya TV9 2013 (episod 12). ia berkenaan bekarya dari rumah disamping menjaga anak-anak sendiri dan mendatangkan pendapatan.
Assalammualaikum,
Alhamdulillah bersyukur saya dengan nikmat kurnia Illahi yang memberikan kesihatan dan kecerdasan akal dan jasad yang sekaligus memberikan semangat di sanubari untuk mewujudkan blog ini bagi berkongsi ilmu yang dipelajari dan info yang diperolehi berkaitan dengan Panduan Lengkap Kediaman Idaman sebagai panduan kehidupan kita semua.
Tiada yang istimewa tentang diri saya selaku penulis di blog ini. Namun di sini saya kongsikan sedikit sebanyak tentang latar belakang saya untuk semua pembaca.
Saya dilahirkan di sebuah bandar yang terkenal dengan masyarakat yang berdaya intelektual dan penuh dengan roh keislaman dan kerohanian iaitu di Bandar Baru Bangi, Selangor. Di sini saya membesar dan mendapat pendidikan awal di Tadika Saidatina Zainab, Abim. Kemudian bersekolah rendah di sekolah rendah bandar baru bangi jalan 2. Setelah selesai sekolah rendah kedua ibu bapa saya telah bersepakat menghantar saya ke sekolah berasrama di sekolah agama menengah batu 10, cheras. Namun setelah mendapat 9A dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR), saya mendapat tawaran ke tingkatan 4 dan 5 di Sekolah Menengah Sains Muar, Johor.
Disepanjang peringkat sekolah saya aktif dalam kegiatan Pendidikan Seni sehingga sering mewakili sekolah di peringkat Daerah dan Negeri.
Selepas tamat peperiksaan Sijil Penilaian Menengah (SPM), saya sempat masuk ke kolej matrikulasi kurniawan, selangor selama 2 bulan sahaja kemudian mendapat tawaran dan melanjutkan pelajaran di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) skudai dalam bidang Senibina. Di sini saya mendapat anugerah Diploma Senibina dan Ijazah Sarjana Muda Senibina
Pengalaman manis ketika menuntut jurusan senibina, saya adalah antara 12 orang wakil pelajar Malaysia ke Universiti of Bologna, Italy (Program Pertukaran Pelajar). Pengalaman di tempat orang yang jauh dan asing begitu mendalam tersemat di dada. Saya juga turut berjaya mendapatkan latihan praktis di sebuh firma arkitek antarabangsa yang sangat terkenal iaitu TR Hamzah & Yeang.
Ketika di alam universiti saya berjumpa dengan suami saya di semester yang terakhir. Perkenalan yang singkat terus mengikat kami ke jinjang pelamin. Yang pasti ketika saya beratur untuk mendapatkan ijazah di sesi konvokesyen, saya telah berbadan dua.
Setelah tamat belajar di Universiti saya ditawarkan bekerja di DP Architect selaku arkitek junior dan ditugaskan untuk menghasilkan rekabentuk. Ketika sedang bekerja disini, saya mendapat tawaran untuk berkhidmat dengan kerajaan di Jabatan kerja raya malaysia. Ketika ini saya telah pon mengandung beberapa bulan dan mengalami alahan yang teruk. Namun terus bekerja dan bekerja.
Ketika bekhidmat di Jabatan kerja raya malaysia, saya berpeluang mengendalikan projek-projek besar dan mega. Alhamdulillah banyak pengalaman dan ilmu yg sangat bernilai yang saya perolehi.
Namun setiap manusia di uji dan diberikan amanat oleh Allah s.w.t. Setelah memperolehi 2 orang anak dispeanjang tempoh perkhidmatan dengan jabatan kerja raya malaysia, pelbagai rintangan dan kesukaran yang ditempuhi di alam rumahtangga dan dalam isu penjagaan serta kesihatan anak-anak tersayang. Terdetik di hati saya dan suami untuk mengubah kehidupan kami bagi memastikan kehidupan kami di dalam tagan kami sendiri bukan dalam genggaman lain (majikan). Lalu suami dan saya berhenti bekerja dengan majikan dan berdiri di atas kaki sendiri.
Alhamdulillah kini hampir genap setahun saya bergelar ibu rumahtangga sepenuh masa. Namun bukanlah penghalang untuk saya terus bekarya. Malah saya lebih bebas bekarya berbanding ketika berkhidmat dengan majikan satu ketika dahulu. Bagi saya, sebagai seorang designer atau perekabentuk seperti saya lebih sesuai untuk bekarya di tempat yg kita selesa dan penuh emosi. Saya memilih untuk bekerja dan bekarya dari rumah. Rezeki di tangan Allah dan niat untuk menjaga keluarga di balas dengan rezeki yang melimpah ruah.
Ada saja tempahan design samaada rekabentuk rumah, hiasan dalaman, landskap, graphic, dan lain-lain. akdang kala tak menang tangan. Ketika ini jugalah saya mula mendapat perhatian majalah-majalah tempatan dan rancanagn tv untuk memuatkan kisah saya dan hasil seni saya. Pada tahun 2011 lagi rumah saya telah dimuatkan dalam majalah IMPIANA, pada awal tahun 2013, saya mendapat liputan majalah mingguan wanita dan MIDI. Yang paling menjadi kenangan apabila rancangan safiyya 2013 datang ke rumah interview dan shooting rumah saya dan keluarga.
Sebelum mendapat liputan, saya telah pon mempunyai beberapa projek rumah banglo yang sedang disiapkan. selepas mendapat liputan, tempahan beratur-ratur. Alhamdulillah syukur nikmat rezeki Allah sungguh tak diduga.
Setelah melalui pelbagai detik ini, saya terpanggil untuk berkongsi ilmu saya seadanya dengan semua pembaca-pembaca blog agar ilmu dan pengalaman yang ada dapat dikongsikan demi kebahagiaan semua. Disini saya fokuskan tentang Panduan Lengkap Kediaman Idaman.
Sudilah membacanya
Sekian, wassalam
Penulis : KHAIRUNNISA HAMZAHARA
_____________________________________________________________________

muhammad’uwais

Wednesday, February 5, 2014

Senibina : PROLOG

Yo, after awhile lama gila tak update nak dekat 6 bulan, here I am again here. Dalam post kali ini benarkan saya berkongsi pengalaman saya sebagai pelajar senibina a.k.a archi selama satu sems.

Maaf kerana menghilang selama 6 bulan di mana saya kira post terakhir saya ialah pada bulan Julai, fuhhh sekejap sahaja masa berjalan meninggalkan kita sudah 6 bulan berlalu.

Bermulanya Sebuah Muka Surat Baru
Sebagai pelajar senibina banyak benda baru yang saya pelajari dan ingin saya katakan di sini bahawa hidup saya sudah berubah daripada dahulu, jika dahulu belajar lebih kepada banyak membaca dan dibantu pensyarah tetapi tidak lagi sekarang, sekarang semuanya bebas dan saya bebas menyuarakan ekspressi saya melalui kerja-kerja projek saya.

Mengenai benda baru yang saya belajar ialah kehidupan sebagai seorang pelajar senibina tidaklah seindah yang disangkakan oleh semua, tidak tidur  malam, tidak tidur beberapa hari, makan pun ikut suka 3-4 pagi kalau terasa nak melantak tu tetap makan dan ada lagi sebahagian daripada nya yang tidak cukup untuk saya ceritakan dalam post kali ini. Tapi itulah keseronokan sebenarnya, keseronokan bekerja itupun jika anda seorang yang betul-betul berminat dengan bidang ini, ingin saya nasihatkan di sini jika tidak berminat dengan bidang ini susah untuk anda survive, sebab apa? Sebab course ini lain daripda course lain, ketika orang lain nyenyak tidur kita perlu bersengkang mata menyiapkan projek-projek kejar dateline untuk hantar projek, menerima kritikan secara terus daripada pensyarah dan pelbagai lagi.
Jujur saya katakan pada awalnya saya agak cemburu dengan pelajar-pelajar course lain yang dapat tidur dengan nyenyak sedangkan saya perlu berjaga tidak tidur untk menyiapkan drawing-drawing yang perlu disubmit, tapi itu semua hanya permulaan, selepas itu saya mula merasakan keseronokan bekerja di mana saya hanya enjoy apa yang saya lakukan, Alhamdulillah segala rungutan saya pergi bak air sungai  deras membawa jauh semua rungutan saya.
Di sini ingin saya kongsikan beberapa projek saya ketika berada di semester 1

Sakura ; Tree of Life Cycle. mengambil inspirasi daripada Monet’s ‘
Water’s Lilies
 Projek 1
 Sebagai permulaan kami diperkenalkan dahulu dengan art untuk melatih tangan-tangan yang agak keras, hahaha (boleh dikatakan begitulah alasannya). Lebih kepada memupuk minat.Dalam projek ini kami dalam berkumpulan mengumpul maklumat megenai apa-apa masterwork dan membentangkan di hadapan kelas dan menghasilkan sesuatu masterwork kami sendiri berdasarkan artis yang kami kaji.
Projek 2- Nature Object(Onion)
Dalam projek ini kami dikehendaki mengumpul maklumat daripada benda hidup yang kami pilih, mekaji struktur, permukaan dan segalanya dan seterusnya membina kembali objek tersebut.
 dengan menggunakan plaster of paris (POP) kami diajar untuk menghasilkan objek kamimenggunakan objek kami menghasilakn objek lain                                                                                         menggunakan imaginasi
PROJEK 3 ‘THE PLAY IS OVER’
Siapa kata senibina ini hanya kepada bangunan, teater juga kami join, tapi bukan join berlakon teater lah, just kaji karakter dan tema dalam teater tersebut
FINAL PROJECT
Final project baru kami ke arah buildings, untuk final projek saya ini, saya perlu ke Bandar Klang dan memilih bangunan saya sendiri, saya memilih Balai Bomba Kota Raja, sebuah balai bomba yang bersejarah. Di sini saya belajar untuk berurusan dengan orang atasan, meminta plan balai, bumbung dan segalanya.
Crit Session – Ketika En. Fadzlan mengkritik presentation board saya

PROJEK FINAL B

Dalam projek ini kami dikehendaki secara individu mereka pattern daripada detailing bangunan yang saya pilih seterusnya menterjemahkan ianya kepada model.
 MODEL RUMAH KEDAI LAMA DI BANDAR KLANG
 ASAS SENI
maaf gambar terbalik
REVIEW DAY- SEMESTER END
My booth
 in action- mengukur bangunan utuk membina model bangunan
                                                                     kedai lama di bandar Klang
 Teater
 Art is An Explosion, No Wrong or Right.
Kreativiti di mana-mana even dalam kereta tengah hujan nak pergi makan pun, hahaha.
Apapun inilah dunia baru yang bakal saya tempuhi dalam hidup saya, BUKU BARU, JENIS LAIN, hehehe. Okaylah nak menghabiskan cuti semester ni dengan lebih bermanfaat.
_____________________________________________________________________
Amin Muhaimin

Wednesday, November 6, 2013

Aku & Seni-Bina

Assalamualaikum!
 (AMARAN: Entri ini bukan hasil nukilan satu malam, tapi bermalam-malam sepanjang blog ini tiada pembaharuan. Jadi, gaya bahasa, topik dan perasaan adalah berbeza-berbeza, berdasarkan masa dan persekitaran yang berubah-ubah.)
Wow! Percaya ataupun tidak, saya sudah kembali. Haha. Lama jugaklahk menyepi. Kenapa? Tak ada isukah yang hendak di ketengahkan? Tiada apa-apakah yang hendak diluahkan? Tiada apa-apakah yang berlaku?
Sesungguhnya banyak sangat, tapi situasi dan keadaan rohani diri yang tidak membenarkan. Sesungguhnya mood berblog gueh hanya ada bila rohani gueh dalam keadaan stabil. Seandainya tidak, maka gueh takkan berblog. Kenapa? Sebab gueh takut untuk menyampaikan sesuatu yang dapat memberi aura negatif dan mampu membawa kepada unsur mengaibkan diri. Malah, suatu yang tidak benar mengenai gueh, hipokrasi.
Lantaran, hanya di sinilah gueh mampu meluahkan segala-galanya dengan jujur tanpa rasa sesuatu tersekat di dada. Namun, masih ada juga yang gueh selindungkan, tak kanlah semua kisah dalam kain nak di ceritakan kepada duniakan? Tapi masih lagi benar dalam bentuk kiasan ala-ala puisi Melayu.
Kesinambungan kepada hal tersebut, maka gueh tak suka orang sekeliling gueh baca blog gueh. Buktinya, sewaktu sekolah menengah gueh memang sorok blog gueh daripada rakan-rakan, malah sahabat akrab. Sebab gueh takut gueh terumpat mereka dan sebagainya, seterusnya kantoi. Tapi bila dah ke matrik, gueh tak kisah kawan-kawan sekolah menengah tahu akan kewujudan blog gueh ni. Malah gueh rasa mereka perlu baca. Tetapi, kawan-kawan di matrik pula yang gueh rahsiakan. Bila di universiti, perkara yang sama berlaku. Gueh tak nak teman-teman di universiti tahu mengenai blog ni, tapi sekarang kawan-kawan matrik dipersilakan untuk baca. Pelik bukan? Mungkin bila dah kerja nanti gueh akan sebarkanlah blog ni kepada teman-teman seperjuangan di universiti. Walau bagaimanapun, ada juga dua tiga orang daripada mereka yang tahu pasal blog ni. Namun, gueh tak khuatir sebab mereka yang tahu itu adalah mereka yang gueh memang boleh harapkan.
 Antara sebab gueh tak suka kenapa orang sekeliling tahu pasal blog gueh ialah lantaran gueh tak nak topik yang gueh utarakan diulas secara perbualan, ia tak selesa bagi gueh. Gueh pun tak tahu kenapa, tapi apa yang pasti gueh tak ada masalah seandainya respon di komen dalam blog ni. Tuntasnya, apa yang ada dalam blog ni biarlah berlegar dan menerawang dalam blog ni sahaja. Gueh lebih selesa sebegitu, gueh memang gemar begitu, privasi.
Baiklah, kenapa gueh rasa tajuk kali ni luar dari kebiasaan, biasanya satu dua perkataan je, tapi kali ni, tiga;aku, seni dan bina.
Nak cerita ala-ala #throwback sikit. Kenapa gueh nak jadi arkitek? Gueh mula berciat-cita nak jadi arkitek sejak masuk sekolah sains tu. Gueh memang minat melukis sejak kecil lagi. Sangat-sangat minat. Memang selalu je wakil sekolah masa sekolah rendah, mungkin bukan sebab lukisan gueh cantik tapi mungkin sebab memang gueh je yang memang terselah suka melukis.
Jadi, bila je dapat tawaran tu, gueh dah mula fikir mana hala tuju gueh bila dah masuk sekolah sains. Sebelum tu cita-cita gueh nak jadi juruterbang sebab nak melancong, tapi tukar pulak kepada pramugara sebab gueh fikir gueh tak suka benda-benda kompas, mesin-mesin, radar, peta dan sebagainya. Kalau jadi pramugara masih boleh melancong, gaji pun lumayan dan gueh fikir gueh pun memang berpersonaliti dan peramah(biasalahkan bila berkhayal sorang-sorang).
Gueh ingat lagi, gueh hantar gambar dekat ruangan Rakan Didik( ingat tak akhbar UPSR dulu-dulu) dan kat situ Cita-cita: Pramugara Hobi: Membaca. Bila ingat balik macam memalukan, manalah ada orang cita-cita nak jadi pramugara dalam Rakan Didik. Dalam tu semua nak jadi doktor, jurutera, cikgu dan banyak lagi kerjaya professional. Aku nak jadi pramugara, apa ke jadah! Haha. Jadi gueh pun tukarlah cita-cita kepada peguam lantaran peguam ada kelas sikit, bukan suatu kerjaya yang dipandang tinggi juga. Tambah-tambah gueh memang suka bercakap dan membaca. Wakil sekolah bercerita dan sebagainya.
Lihat, memang sejak dari kecik lagi gueh akan buat suatu perkara berdasarkan refleksi diri gueh. Gueh ukur dulu apa yang gueh suka dan tak suka. Tak lama kemudian, gueh tukar lagi cita-cita gueh kepada penulis, oleh sebab cerpen yang gueh hantar kat Asuh telah disiarkan. Cubaan pertama berjaya dan gueh hantar kali kedua, berjaya juga, sekali lagi disiarkan. Oleh itu, gueh sematkan dalam diri gueh yang gueh nak jadi penulis.
Tapi bila dah UPSR gueh berjaya masuk sekolah sains tu. Gueh mula fikir yang sekarang gueh dalam bidang sains, jadi kena cari suatu cita-cita yang sesuai dengan gueh. Jadi, pada waktu tu, ramai yang kata kalau nak jadi arkitek kena pandai melukis. Malah, arkitek juga suatu kerjaya yang masyarakat pandang tinggi jugak dan arkitek juga melibatkan bidang sains. Oleh itu, bila gueh masuk sekolah sains tu, gueh tekadkan hati nak jadi arkitek.
Sepanjang masa berlalu, cita-cita gueh memang tak pernah berubah. Lepas SPM, gueh masuk matrik akibat permohonan untuk seni bina tidak diterima. Apa yang diberi daripada 7 pilihan itu ialah pilihan yang ke 7 iaitu Pelancongan. Gueh memang kecewa sangat-sangat. Bukan apa, keputusan SPM gueh bukannya teruk sangat tapi bolehlah kalau nak hidup tu.
Jadi, dengan berat hati gueh masuk matrik dan pilihan kursus gueh ialah sain fizikal dan bukan sains hayat, dengan harapan selepas tamat matrik gueh masih berpeluang untuk sambung ke bidang seni bina. Pada masa permohonan UPU gueh tak tahupun yang Ijazah Sarjana Muda Senibina tu boleh di pohon oleh lepasan SPM.
Bila gueh tahu yang terdapat permohonan kedua, gueh pun mohonlah untuk kursus tersebut di UITM. Selepas permohonan tersebut gueh memang tak fokus langsung untuk matrik. Gueh buat persediaan untuk temuduga. Dan temuduga tersebut 2 minggu sebelum ujian akhir semester 1 matrikulasi. Pencapaian gueh kat matrik memang dah menujam jatuh. Gueh memang biarkan segala kuiz-kuiz yang ada, yang gueh tahu gueh nak berjaya dalam temuduga nanti. Gueh memang buat kajian sebetul-betulnya untuk temuduga tu.
Dipendekkan cerita, gueh buat sehabis baik dalam temuduga tu dan gueh amat puas hati. Dan ujian akhir semester 1 pun gueh masih buat sehabis baik. Alhamdulillah keputusan ujian akhir semester 1 cukup-cukup untuk aku bernafas. Namun keputusan untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang senibina amat mengecewakan.
Keputusan tu diumumkan pada pagi hari raya Aidiladha, dan gueh masih ingat lagi yang gueh kecewa sangat, gueh berkurung seharian dalam bilik tanpa makan dan minum. Solat raya pun gueh tak pergi. Menangis je kerja, seharian. Keluarga semua dah mula cemas. Tapi aku buat tak kisah je, layan perasaan dalam bilik.
Akhir sekali, Ma dan Aboh bagi tahu yang dia akan minta tolong saudara seorang pensyarah di UITM untuk buat rayuan, barulah aku lega. Bila gueh kembali ke matrik untuk semester 2, gueh dapat tahu yang beberapa orang di matrik yang mohon untuk kursus tersebut telah berjaya. Gueh seorang je yang tak berjaya. Gueh terfikir, jikalau mereka pandang keputusan SPM, keputusan SPM gueh lagi baik. Jika mereka mencari pelajar yang berketrampilan, bertimbun sijil gueh ada, cakap je nak sijil apa.
Salah satu sebab cikgu-cikgu kat sekolah dulu bengang ngan gueh sampai hari ni mereka bengang ngan gueh sebab gueh aktif sangat. Selalu je tak ada dalam kelas sebab wakil sekolah. Bukan nak takbur ke apa, tapi ini kebenaran. Cubalah sebut nama gueh kat sekolah tu, mesti cikgu-cikgu tahu gueh macamana. Sampai hari ni gueh malu nak pergi sekolah tu bukan sebab keputusan SPM tapi sebab kekecewaan cikgu terhadap gueh.
Dan ada seorang teman di matrik ni dia dekat sangat ngan gueh dan dia dapat tawaran sambung belajar ke UITM tu. Percaya atau tidak, dia seorang yang baik tapi sebab dia dapat dan gueh tak dapat, gueh benci sangat kat dia. Memang tak boleh nak tengok muka dia. Rasa nak tumbuk, nak lempang nak terajang. Yang menambahkan kebencian gueh ialah sebab gueh tahu yang dia tak minat pun bidang seni bina tu, Tambahan pula cita-cita dia benda lain. Universiti impian dia juga bukan UITM kalau kat Malaysia ni. Hanya Allah je tahu betapa bencinya gueh pada dia waktu tu. Orang yang tak nak benda tu dapat, tapi orang yang nak sangat-sangat ni tak dapat. Gueh rasa masa depan gueh hancur lebur, sebab gueh tak fokus untuk ujian akhir semester masa tu, keputusan pun tak seberapa. Sangat mengecewakan.
Tak lama lepas tu, setelah buat rayuan gueh di terima masuk ke UITM untuk melanjutkan pelajaran Ijazah Sarjana Muda Senibina selama empat tahun, Dan sekarang ialah tahun ke tiga semester kedua, iaitu praktikal selama 6 bulan.
Dan sekarang gueh prkatikal di Kelantan. Ramai yang cakap dekat Kelantan tak banyak projek, tapi itu sebenar-benarnya tidak benar. Banyak sangat projek kat Kelantan ni. Bukan apa, sekarangkan Kelantan tengah cuba untuk membangun sepesat negeri-negeri lain. Mungkin salah satu strategi untuk menampakkan yang Kelantan bukanlah negeri yang mundur. Dan secara positifnya, bagi mewujudkan kembali kerajaan Islam se-gah Turki suatu ketika dahulu. Sebab itulah kerajaan negeri meletakkan syarat bahawa kini sebarang bentuk rekaan bangunan baru mesti ada unsur-unsur Islam. Pada gueh, itu adalah yang terbaik. Tetapi dalam pembangunan yang pesat di Kelantan ni, terdapat banyak bangunan yang terbiar. Sekadar terbina tiada berpenghuni.
Baiklah, biar gueh sambung kembali kronologi dunia seni-bina gueh. Setelah masuk UITM  semester 1 gueh berjaya dengan jayanya. Semester kedua, mula turun graf gueh. Semester ketiga semakin turun lagi. Tetapi bila ke semester 4 graf gueh kembali naik. Tetapi semester 5 turun balik. Sekarang sudah semester 6, iaitu praktikal selama 6 bulan, keseluruhan semester. Sebelum ni praktikal hanya 2 bulan iaitu sepanjang cuti semester, tapi oleh sebab gueh adalah dalam sukatan baru jadi praktikal tidak lagi pada cuti semester.
 Katanya, pelajar UITM Shah Alam, hanya praktikal 4 bulan dan 2 bulan cuti semester, lantaran syarat dalam sukatan hanyalah 4 bulan berdasarkan tempoh semester lazim. Tapi tenaga pengajar di UITM gueh inginkan yang terbaik untuk anak didik mereka. Menurut mereka, selepas tamat pengajian, peluang untuk mendapat pekerjaan lebih cerah kerana industry lebih berminat untuk mengambil graduan yang mempunyai pengalaman bekerja 6 bulan berbanding 4 bulan. Benarlah perkara itu, dan gueh tiada sebarang bantahan.
Baiklah, pada awal gueh di UITM ada satu aktiviti suai kenal yang dipanggil induction dalam kalangan pelajarseni bina. Jadi, pelajar-pelajar baru perlu mengikutinya untuk berkenalan dengan senior-senior. Gueh tak nak komen mengenai aktiviti tersebut. Pada gueh memang aktiviti tersebut boleh menyebabkan junior lebih mengenali senior dan senior mengenali junior tetapi cara nya yang gueh tak berkenan. Namun, gueh tidak menyangkal sedikit sebanyak aktiviti tersebut sememangnya memberi impak kepada pelajar untuk berkenalan. Jadi, dalam proses pengenalan tersebut, setiap kelompok senior daripada semester 3 hingga semester 8 akan bertanya sebab kenapa pilih bidang seni bina, tapi mereka tak mahukan jawapan sebab minat. Jawapan tersebut diharamkan. Perlu cari sebab lain. Gueh tertanya-tanya pada waktu tu, kenapa mereka tak nak sebabminat tu. Kalau ditanya pada gueh, memang itu jawapan gueh, gueh memang minat. Alasan selain minat yang gueh bagi ialah, sebab latarbelakang sekolah sains dan suka melukis.
Sepanjang pembelajaran gueh dalam bidang ni, gueh sering tertanya-tanya kenapa mereka tak mahu alasanminat. Sedangkan gueh pasti yang mereka dahulu pun apabila mohon untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang ni pasti atas dasar minat. Ya, bukan semua, tapi hampir semua gueh rasa masuk atas dasar alas an yang sama. Tapi akhirnya hari demi hari persoalan tu terjawab, tertutamanya bila gueh sudah di semester 5. Tapi gueh pun tak pastilah jawapan yang gueh ada ni betul ke tak. Sekadar monolog dalaman sahaja. Jawapannya ialah, minat bidang seni bina tidak menentukan kejayaan dalam proses pembelajaran tersebut.
Baiklah, dahulunya, antara sebab gueh bersemangat sangat nak masuk bidang seni bina ni sebab gueh terlihat satu temuramah dengan Chef Wan dan gueh rasa gueh dah pernah ceritakan berulang kali dalam coretan lampau. Temuramah tersebut diadakan atas dasar kejayaan Chef Wan menjadi Chef yang disegani diperingkat antarabangsa malah dinobatkan Chef Selebritit terbaik dunia. Dan apabila ditanya beliau perjalanan kerjayanya, beliau mengatakan bahawa beliau tidak bermula dengan senang, lantaran sejak dari kecik lagi minat beliau dihalang oleh ayahnya, namun lantaran minat yang tebal dan tidak berputus asa, beliau berusaha dan mencari peluang sehinggalah ke tahap yang beliau capai kini. Dan beliau mengatakan, apabila kita lakukan sesuatu yang kita tak minat kita akan ada had, tapi seandainya kita lakukan sesuatu yang kita minat, pencapaian dan usaha kita tidak akan ada had. Terbuktilah kata-katanya dengan tokoh lain yang terdekat ialah Dato’ Siti Nurhaliza.
Jadi, berasaskan kisah inilah gueh pupuk dan tanam perasaan betapa bersungguh-sungguh dan sepenuh hatinya gueh nak kan benda ni. Sehinggakan sanggup membenci seorang teman terhadap rezeki, takdir dan ketentuan yang telah diberikan kepada dia. Dan percayalah, selepas gueh tahu yang gueh tak dapat sambung senibinawaktu tu, gueh tak pernah lekang berdoa dan minta ampun daripada Dia atas segala dosa yang gueh pernah lakukan. Malah, gueh begitu kuat mensucikan diri gueh dari maksiat. Benar kata orang, bila kita ditimpa musibah, musibah tersebut bukan untuk menjatuhkan kita tetapi Allah s.w.t berikan musibah kepada kita sebab Dia sayangkan kita, Dia nak kita kembali kepada dekat kepada Dia.
Dan betapa kufur nikmatnya gueh selepas menerima tawaran tersebut, terus gueh cemarkan diri gueh dengan noda maksiat. Mudah saja gueh terlupa, lalai di mana diri gueh seketika sebelum mengetahui keputusan rayuan tersebut. Nauzubillah. Adakah ini aib gueh? Gueh tak patut kongsi, tapi hanya di sini medan untuk gueh meluah apa yang terpendam dalam dada gueh. Apa yang tersekat. Hanya di sini gueh mampu meraung. Gueh juga tak pasti adakah kalian larat membaca tulisan sepanjang ini. Namun, niat gueh berblog pada dasarnya menyampaikan apa yang terbatas dalam diri gueh untuk disampaikan secara terus. Jika anda membaca adalah nilai tambah untuk gueh dan harapannya aura positif untuk kalian.
Maka, begitulah kisahnya. Berbalik pula kepada jawapan gueh kepada persoalan minat tersebut. Gueh kata gueh minat senibina.Tapi gueh meletakkan had dalam proses pembelajaran gueh. Timbul dalam hati gueh rasa malas dan sebagainya. Seandainya gueh betul-betul minat, mana mungkin gueh berasa penat dan letih dengan bidang ni. Gueh tak patut rasa penat dan malas bila melukis plan. Gueh tak patut rasa malas dan payah bila membuat model. Lantaran, pensyarah gueh yang gueh sanjung dan beliau juga sudah berjaya dengan gelaran Ar. berkata;
“Tak patut ada had bila buat design, tak patut ada rasa malas. Lantaran, kita buat apa yang kita suka. Hobi kita.”
Hobi adalah suatu perkara yang kita suka dan gemar lakukan. Jadi, jika hari-hari kita buat apa yang kita suka pastilah tiada had. Kita akan gembira melakukan segala tugasan, bak kata Chef Wan tiada had. Lihat Siti Nurhaliza, siapa dia sekarang.
Apa yang dapat gueh buat kesimpulan awal ialah gueh tak minat seni bina sebenarnya. Gueh tak mengenali secara mendalam lagi apa itu seni bina. Tapi, pada awal lagi gueh sudah lantang dan berani meletakkan yang gueh minat seni bina. Gueh malu dengan senior, gueh malu dengan keluarga, gueh malu dengan rakan sekolah, gueh malu dengan orang-orang sekeliling gueh, gueh malu dengan diri sendiri, dan malu dengan anda.
Bila gueh praktikal ni, gueh lagi rasa yang gueh memang tak minat seni bina. Gueh memang tak akan jadi arkitek. Arkitek bukan untuk gueh. Pertamanya, sebab gueh langsung tak pandai komputer. Gueh tak pandai Auto-Cad, gueh tak pandai Sketch-Up, tak tahu guna benda semudah PhotoShop apatah lagi 3D Max, jauhlah lagi Revit dan sebagainya. Malah gueh tak faham istilah render itu apa sebenarnya. Gueh tak macam orang lain. Mereka begitu terpegun dengan kecanggihan softwear sebagainya. Mereka teruja bagaimana sebuah bangunan mampu dirender sehingga nampak hidup dan bagai sudah realiti walaupun ia masih belum terbina. Sedangkan ia hanya dalam bentuk sekeping kertas sahaja, masih lagi dalam imaginasi. Tapi tidak pada gueh. Komputer bukan untuk gueh. Gueh tak teruja dengan segala benda tersebut. Gueh tak faham segala benda tu.
Apabila gueh melihat sebuah bangunan yang dirender seumpama realiti tidak seperti gueh melihat sebuah lukisan tangan yang lukisan tersebut nampak bagai realiti. Faham maksud gueh? Unsur WOW itu tiada pada gueh apabila melihat bangunan yang dirender.
Apa yang gueh nak ialah melukis sebatang pokok untuk sebuah rumah, bukannya hiaskan sebuah rumah dengan pokok yang sudah sedia ada. Gueh nak lukis sendiri pokok tersebut. Gueh nak melukis. Itu keinginan dan minat gueh dan keterujaan gueh yang sebenar.
Walaupun hakikatnya bila sampai waktu yang memerlukan kerahan keringat untuk betul-betul melukis aku tak melukis pun. Tetap malas jugak. Tak payah nak tengok contoh situasi jauh-jauh. Sepanjang belajar ni, segala lukisan persembahan semuanya manual, tapi tak siap-siap pun. Perspektif luaran tak pernah lukis pun kecuali sekali semasa Semester 1.
Konklusinya, gueh ni tak boleh nak pegang pada apa yang gueh bagi tahu sebenarnya. Semangat je lebih. Cita-cita menggunung tapi…hampeh. Apa pun tak da!
Kalau waktu belajar dulu apa yang menguatkan gueh bila gueh malas ialah;
“Think about why you started?”
Bila ingat kata-kata ni yang jadi malas terus jadi rajin. Sebab bila ingat kata-kata ni, gueh ingat bagaimana gueh bersusah payah, berhempas pulas, benci pada seorang sahabat semata-mata untuk benda ni. Kata-kata inilah yang menguatkan gueh. Jadi, gueh tampal kata-kata semangat ni dalam bilik gueh. Yang nak tidur pun tak jadi nak tidur bila tengok kata-kata ni:
Dah pernah post gambar ni, pada post ni, klik.
Tapi bila prkatikal sekarang ni, bila gueh nak tingkatkan balik semangat dan motivasi gueh untuk teruskan perjalan ni, gueh cuba ingat balik kata-kata ni. Tapi kata-kata tu sudah tiada impak lagi pada diri gueh, mungkin kerana gueh sudah sedar bahawa haluan gueh kemungkinan suatu kesilapan. Sehingga gueh buat cover photo ini untuk Facebook gueh:
Jadi, apa yang dalam fikiran gueh sekarang. Mungkin gueh tak minat benda-benda komputer ni sebab gueh tak pandai lagi. Cuba kalau gueh pandai buat SketchUp tu, mesti tak cakap macam ni kan. Mesti gueh tak fikir bukan-bukan. Nak berhentilah, bla bla bla.
Nak tukar cita-cita lah, berserah kepada takdirlah dan macam-macam lagi. Tapi sebenarnya sampai hari ni gueh masih lagi meneruskan perjalanan ni. Malah dah nak masuk 3 bulan dah, pejam celik-pejam celik. Ramai yang cakap masa cepat je berlalu, namun bagi gueh sepanjang sebulan dua ni, masa tak pernah bergerak cepat, malah setiap detik memang lambat kecuali bila kerja-kerja di pejabat yang diberi nak dalam masa yang singkat. Memang tak cukup nafas dibuatnya. Hum.
Baiklah, apa yang menguatkan gueh untuk meneruskan perjalanan ni ialah, maaf gueh tak boleh guna perkataan menguatkan, sebab gueh tak pernah kuat untuk tempuh, ia perlu di ganti dengan memaksa. Ya, apa yang memaksa gueh meneruskan perjalanan ini ialah, masa, masa 3 tahun yang gueh telah luangkan untuk benda ni dan hanya tinggal setahun je lagi. Tak kan gueh nak sia-siakan umur gueh. Malah,ada rakan sekeliling yang diamamah usia untuk menyempurnakan perjalanan ni. Gueh dah memang banyak beruntung. Kemudian,wang, sudah banyak wang dilaburkan untuk gueh di jalan ini. Terlalu banyak, sangat banyak. Tapi yang palingmemaksa gueh untuk teruskan perjalanan ini ialah apabila gueh fikirkan Ma dan Aboh, mereka yang gueh sentiasa letak di hadapan. Biarlah gueh sesak dan lemas, asalkan mereka bahagia. Itu yang penting bagi gueh. Gueh tak sanggup hancurkan dan kecewakan mereka. Walaupun mereka tak pernah paksa gueh untuk memilih jalan ini, malah gueh yang paksa mereka untuk halakan jalan gueh ke sini, seperti yang gueh ceritakan di atas macamana gueh sampai ke sini.
 Malah, apabila difikirkan betul-betul, gueh tiada apa-apa kelulusan lagi. Hanyalah SPM yang tak seberapa. Di mana gueh nak campak diri gueh. Jadi, tiada pilihan, inilah haluannya.
Percaya ataupun tidak, setiap kali gueh melihat mereka yang seusia gueh di tepi-tepi jalan, di KB Mall, dalam perjalanan pulang dan pergi dari dan ke tempat kerja, di stesen minyak, di kedai makan, gueh akan terfikir, mereka tidak meneruskan pelajaran seperti gueh, tapi mereka masih boleh hidup. Apabila gueh berkongsi buah fikiran ni dengan kakanda gueh. Dia cakap yang sememangnya, mereka masih boleh hidup. Tapi hidup mereka tu bagaimana? Makanan mereka itu apa? Pakaian mereka itu apa? Mampukah mereka untuk berkeluarga? Atau adakah mereka hanya mampu menyara diri sendiri sahaja?
Ulat dalam batu boleh hidup, tapi bagaimana kehidupannya? Adakah hidupnya seperti arnab dalam lubang?
P/S: 1. Gueh rasa gueh patut publish entri ni malam ni jugak, maaf seandainya entri ini tergantung, Tapi persoalan akhir itu bukan sahaja untuk anda, tapi paling penting untuk saya sendiri sebenarnya. Harap kalian larat membaca.
2. Dua tiga hari lalu seorang junior keluar dalam akhbar BH sebab dia Berjaya mencapai cita-citanya untuk sambung belajar dalam bidang seni bina walaupun keluarga dia lebih suka dia sambung belajar medik. Susur galur cerita yang dia luahkan dalam artikel tu hampir sama dengan gueh. Tapi harapan gueh suapaya dia tak jadi macam gueh, semoga dia berjaya. Syabas! Rasa macam setempek kena kat muka bila baca artikel tu, kena pada waktunya :{
______________________________________________________________
 N i d u t

Friday, December 7, 2012

Monolog seorang student # entri tersimpan dlm hati

Sedar tidak sedar, hampir 5 tahun aku bergelar pelajar IPT. Memegang kad pelajar bernombor 2009158081 dan salah seorang daripada berjuta anak didik kelahiran Universiti Teknologi Mara (UiTM).

6 tahun yang lepas, dengan berbekalkan keputusan SPM yang ada, aku cuba untuk memohon  kemasukan ke IPTA. Impian dalam hati, aku harus jejakkan kaki ke IPT, seperti anak- anak emak dan abah yang lain. Hampir kesemua senarai universiti yang diminta, ditulis nama UiTM. Namun, dengan keputusan yang ada, tidak dapat melayakkan aku ke IPT.Persaingan memang sengit. Hanya surat panggilan daripada Politeknik dan tingkatan 6 sahaja diterima. Hati berbelah bahagi. Kemudian, aku cuba memujuk diri dengan mendaftar di Tingkatan 6. Aku cuba bangkit untuk meneruskan cita-cita.

Pertengahan 2006, sekali lagi aku mencuba nasib. Akhirnya, keadaan berubah. Aku berjaya mendapatkan tawaran melanjutkan pengajian di UiTM Seri Iskandar. Kursus yang diterima; AP118, dalam jurusan Diploma Seni Bina Landskap. Walaupun ia bukan kursus pilihan utama, aku terima dengan hati terbuka. Pada aku, mungkin ini sesuatu yang baru dan apa salahnya untuk aku mencuba. Bermula daripada panggilan temuduga, dan akhirnya berjaya memegang status pelajar UiTM Seri Iskandar di Perak pada penghujung 2006. Alhamdullillah.Sejak itu, aku tidak menoleh ke belakang lagi. Langkah demi langkah ditempuhi untuk  meneruskan perjalanan sebagai seorang pelajar. Suasana baru yang tidak pernah dijangka begitu menuntut ketahanan diri dan emosi yang begitu tinggi. Rupa-rupanya, jurusan yang diambil memang benar-benar mencabar. Tekanan akan berlaku setiap kali menyiapkan tugasan . Apatah lagi, diri sendiri tidak pernah ada asas dalam ilmu berkaitan seni lukis.

Pada ketika itulah, pelbagai cabaran dan dugaan dialami. Sepanjang tahun pengajian, pelajar seni bina landskap akan sentiasa sibuk dengan tugasan projek dan diperlukan membuat pembentangan setiap minggu bagi memastikan mereka mencapai sasaran tahap kerja. Menyiapkan tugasan terutamanya projek akhir semester sehingga lewat malam memang perkara biasa. Sehingga ada ketikanya sampai tertidur di studio sebelum terus hadir ke kuliah keesokan harinya. Selain itu, ada ketikanya setelah sesebuah tugasan telah disiapkan, namun kemudiannnya tidak diterima oleh pensyarah. Perkara itu juga adalah normal dalam kehidupan pelajar seni bina landskap. Ketahanan diri memang kena kuat. Bebanan beberapa tugasan dalam satu masa yang serentak juga sering berlaku. Dalam keadaan ini, ‘multi-tasking’ ialah perkara utama untuk urus diri sendiri. Walau bagaimanapun, keadaan seperti itu sebenarnya memang bagus untuk melatih diri agar lebih bersedia untuk menempuh alam pekerjaan nanti.

Tekanan seharian sebagai pelajar ‘studio-base’ memang sangat menguji. Ada ketikanya, diri ini pernah pudar semangat. Bila rasa itu datang, aku cuba terapkan kata-kata dalam hati dan fikiran bahawa setiap orang punya kelebihan. Allah bagi kelebihan pada aku untuk berada dalam bidang ni. Sebahagian akal yang dianugerahkan ini digunakan untuk memikirkan perihal reka bentuk (design), pembinaan (construction) dan apa-apa  sahaja yang berkaitan bidang seni bina landskap. Tidak perlu ada sebab untuk aku sia-siakan anugerah yang Allah kurniakan. Untuk memikirkan perihal berkaitan perubatan atau undang-undang memang aku tidak pakar. Jadi, adalah baik aku gunakan kelebihan yang ada dan sentiasa ada semangat untuk majukan diri sendiri. Ternyata ada kalanya sesuatu yang sukar pada mulanya,akan menjadi mudah dan membuatkan aku lebih kuat pada masa hadapan sebenarnya.

Perjalanan hidup sebagai seorang pelajar yang berliku dan sering gagal, tidak membuatkan aku tewas. Ia sebenarnya makin mendewasakan aku. Sekali gagal tak semestinya kita akan terus gagal. Pengalaman yang telah ditempuh akan membantu aku agar lebih bersedia melangkah ke dunia pekerjaan professional ini kelak.Dengan berbekalkan semangat dan sokongan keluarga, akhirnya aku berjaya menghabiskan pengajian peringkat diploma tepat pada masanya. Alhamdulillah. Dan kini, aku sedang berusaha melakukan yang terbaik untuk pengajian ijazah sarjana muda di UiTM Shah Alam pula. Semoga segalanya berjalan lancar. Mungkin perjalanan ilmu yang aku pilih ini adalah yang terbaik buat diriku. Ternyata, setiap kejadian ada seribu sebab dan terselit berjuta hikmah.

p/s : Kini impian menjadi kenyataan.Ijazah sarjana muda di dalam genggaman akhirnya.Terima kasih Ya Allah.=’)

________________________________________________________________

Gadis

Wednesday, April 27, 2011

tetibe teringat pulak TIME INTERVIEW UITM tu :)) *so nak cerite jugak .

salam semua readers :)) TIBE-TIBE lak ai teringat time interview UITM tu :))
niat dihati malas nak update pasal ni :)) nanti kalau ta dapat frust pulak diriku😦
HEHE! “bak kate abah.. dapat tak dapat tu lain cerite, dah dapat interview kireyer dah patot bangge dah! ingat semua yang apply tu dapat ke interview ni!! ” ye tak ye jugak. membe-membe aku ramai jugak tak dapat interview ni .. majoriti dah frust. so saye antare yang bertuah .. ALHAMDULILLAH😀

ini semua sebab syifa la STATUS FB die!! aku pon ape lagi .. terus im die tanye die mane die check la… mintak email upu la . serius aku cakap, mule-mule time nak check memang.memang.memang takut gile. takut frust menonggeng je!! 
then. dengan seram-seram sejuk aku check UPU tu :)) AWESOME..

SITI NOR SHAHIRAH BINTI ROSLI
WP K LUMPUR
930324-14-****


PANGGILAN TEMU DUGA SESI AKADEMIK SEMESTER 1 2011/2012
NAMA PROGRAM : DIPLOMA REKABENTUK DALAMAN – AP117
NAMA FAKULTI    : FAKULTI SENIBINA PERANCANGAN DAN UKUR
TARIKH/HARI        : 16 APRIL 2011 (SABTU)

TEMPAT                  : FAKULTI SENIBINA PERANCANGAN DAN UKUR UNIVERSITI                      TEKNOLOGI MARA 40450- SHAH ALAM , SELANGOR 
time bace ni : fuhh.fuhh . seriusly! seriusly!  memang terkejut gile dan terus puase nazar aku esok harinye. bile parents aku balik keje .. terus lari kat pc nak tengok bukti yang sahih la kononyer :)) hehe
ALHAMDULILLAH!
REKABENTUK DALAMAN? INTERIOR DESIGN . ini memang ambition aku sejak bayi lagi .. INTERIOR DESIGNER!! ni entri-entri excited tu INTERIOR DESIGN d’SAITO .
kate abah lagi ” kalau ta ade rezeki uitm masuk SAITO COLLGE terus! *international art college !!
hari jumaat aku dan Arina Rosli terpakse pergi balik SMT DATO LELA MAHARAJA semate-mate nak amek balik design-design landskap aku .. adehh! memang penat time tu ..
btw : terima kasih banyak-banyak ank rosli berjase dekat ank rosli sorang lagi ni (aku la tu) . hahaha
 
ok.ok .. “3hari sebelum interview.. aku memang buzy gile time tu . buat research itu. buat research ini..
dah macam interior designer pulak . haha😀
habis semua email-email interior designer aku bukak :)) mngkaji profile-profile dorang!
dengan pertolongan BAKAL INTERIOR DESIGNER ini Mohd Razuwan dan Hafifi Saleh :))
serius mereka memang pemurah hati kasie tips bagai :)) mgakji same-same dengan dorang! 
abg fifi tu – students kat UITM sri iskandar. uitm yang aku bakal masuk kalau aku berjaye interview tu :)) AMIN YA ALLAH! * aku dah bernazar dah nak puase 2 hari kalau dapat uitm tu dan bernazar nak belanje beliau cadburry jugak :)) HAHAHA
cerite pasal research macam-macam aku buat: Ammar Yasser Zaid beliau ni dah sampai degree dah kat uitm shah alam tu! tu action semacam je dengan aku . haha… die suruh aku hafal NAIB CANSELOR UiTM bagai dengan CANSELOR fakulti aku..
aku pun berkumat-kumit la mengahafal .. *MEMANG SYOK! TIDAK D’TANYE LANGSUNG.. arghhhh! *dalam hati rase nak bako je abg mar ni!! sabo-sabo :))
 
bakal menjadi ayahanda aku : aminn
 
hampir senget aku bawak bord yang besar tu! design aku la konon tu😀
punyer tak sabar nak tunjuk kat lecture!! haha
 
HARI SABTU-16 APRIL (SITUASI D’UITM SHAH ALAM) :
malam sebelum interview ni aku tido agak lambat dalam pukol 1-2 pagi macam tu laa .. tibe-tibe abah masuk bilik aku marah-marah. die tanye asal ta tido la .ape laa.. membebel macam ibu :))
esok kau nak interview tahu tak . nanti tertido depan lecture tu pulak. mguap-nguap .
 hehe😀
(monolog dalaman- membebel tak logik pulak abah ni. kuikuikkui. ta kan la aku bole tertido dengan lecture pulak . hehe)
pagi sabtu : lepas subuh aku tak tido punyer la excited .. gosok-gosok tudung bagai … abah pulak sibuk siapkan dokumen yang patot. semua excited..
otw hujan rahmat pulak😀 membeku sekejap dengan icon kerete.. asal-asal aku nak tido je. abah marah . die kate nanti muke sembab la.ape la.. *macam-macam pulak ayahandaku ni!!
aku gagahkan mata dengan buat sedikit revison!! sibuk bace majalah impiana bagai .. semua abah belikan ;D
masuk je kerete dalam UITM fulamak ai!! sesak jem dalam uitm tu .. situasi time tu hanye ALLAH je tahu .. aku punyer la cuak .. takott seyhh…
keluar dari kerete MUKE CONFIDENT WAJIB ADE! AKU PON MEMANG CONFIDENT GILE (dalam hati .. nauzubillah mizallik!)
 
sampai-sampai kene daftar : senior-senior dok cakap ! FUHHH BUDAK ARCHITECTURE tu🙂
aku senyum-senyum tande rase hormat! (padahal dalam hati … hahaha)* president fakulti ni -pehh gua cakap … *FABULOUS :))
masuk-masuk je.. tak nak ramai pulak. semua bawak beg-beg besar .. serius macam architecture laa..
‘president tu cakap .. first kamu kene pergi ke dewan fakulti untuk ujian lukisan :))
*muke aku bajet macam terer la konon (dalam hati-ayooo.. redhaa shira)
aku sampai dalam pukol 8:45 macam tu laaa.. * aku kireyer second interview..
 
time tunggu tu ,sesi berkenalan tak rasmi aku: aku korang tahu jela … agak peramah ;D
first kawan : AIMAN
second : ZIRA. AMIRA dan DAMIA kot .. tak ingat la pulak .. (serius lupe pulak nak tnye fb dorang ape… num lagi laa) dorang ni tak satu kos dengan aku – cume aiman dan amira tu je :))
ok.ok time budak-budak first interview tu keluar .. pehhh gua cakap .. semua muke memang berkelayakan laa! muke masing-masing happy! muke semua macam konfident 100% laaa..
aku bertambah cuak … then aku ternampak membe aku sorang ni Apex Shafiq -muke die tak nak cuak pulak . then aku mcj jiha suruh kirim salam kat die. done.
 
“ok. sekarang turn kamu pulak masuk dewan fakulti tu! kitorang time tu tak nak cuak pulak .. aku tunggu  Syaz Bongek ni memang ta nampak batang hidung langsung . rase nak tikam-tikam je die . hahaha
sampai je dewan fakulti tu : mata aku main usha-usha objek yang bakal d’lukis aku ..
HAHHAHAHAHHA : GEOMETRI SET! SENANG :))
SYUKUR GILE😀
aku pon lukis la dengan penuh ketenangan-sambil lukis-lukis tu senior tengok-tengok dan time tu pulak nak temu ramah! jawab la dengan spontan😀
kamu memang minat ID ke – minat sangat . ambition dari kecik : senior tu sengeh je .. dan agguk lalu blaa mcm tu!! aku manfaatkan ape yang pernah aku belajar time jadi budak art dulu😀
lecture tu kate make sure kamu punyer drawing tu mesti nampak real dan seakan-akan wujud.life!
 
 
then habis exam drawing tu : semua dipecahkan ke fakulti masing-masing😀
time INTERIOR DESIGN : pehhh! ramaiyer budak lelaki bangun .. wahh! (dalam hati aku : JODOH NI! JODOH) masyaallah : ramaiyer guys kos aku ni!! *kitorang usha sesama usha :))
then keluar je dari dewan tu, senior bawak kitorang ke bagunan ID!! *SERIUS TERUJE yer aku tengok enviroment yang cantik😀
sepanjang jalan: senior semua senyum-senyum :)) semua tengok aku : yela dengan bord yang aku pegang tu!
then aku ternampak syaz : melambai tinggi aku  kat die tande wish gook luck aku dekat die😀
 
sampai je part nak kene interview tu : muke aku semestiyer confident ;D
semua  buat revision😀
aku pon same . belek-belek note yang aku sibuk buat semalam:))
tibe-tibe : SITI NOR SHAHIRAH ROSLI . 131(nombor bertuahla kireyer) masuk ..
 
dengan lafaz bismilallah dan zikir-zikir yang patot aku masuk dengan confidentyer :
kitorang sekali masuk 5orang dan setiap seorang lecture :))
saye dapat lecture miss : syukur alhamdulillah ;D
first die suruh keluarkan semua dokuman-dokumen.. time die bz uruskan dokumen aku tu . “aku tengok lecture sebelah .. memang cun .. lecture muda seyh .. SERIUS MACAM YUNA! dengan fesyen profesional die lagi!
nak jadi macam die. (berdoa dalam hati) “
then aku berbalik pade lecture depan aku yang selesai habis semak semuayer..
 
MATLAMAT DISINI UITM SRI ISKANDAR. PERAK
 
now : that’s the time shahirah! SECARE JUJURYER SPEAKING aku memang rojak :))
first questoin : can u speak in english – sambil tersenyum “honestly im not f luent in english but i will try my best :)) lecture : GOOD😀
ok .. introduce yours self : aku jawab dengan penuh confident :)) cerite je la semuayer..
(lecture spoting habis : tergelak-gelak aku kat situ .gelak-gelak gadis melayu . haha *lakonan semate-mate)
then lecture tu tnye aku , ade bawak portfolio tak?

aku pon kasie la portfolio design hhl aku tu sambil die check balik test drawing aku tadi .. *CANTIK PELAN LANDSKAP kamu . kenape tak amek exterior design . most to architecture landscape !! aku jawab dengan pehun konfident dengan sedikit senyuman (bajet pulak)
MY AMBITION WANTS TO BE INTERIOR DESIGNER NO ARCHITECTURE LANDSCAPE :))
fuhh! lege aku : lecture senyum macam puas je dengar jawapan aku tu!
time die sibuk check dan belek-belek portfolio aku tu ..
aku terdengar orang sebelah aku ni introduce himself : aiman!
die anak DATO HARUN (dato mane aku tak pasti laa) monolog dalaman lagi-ya allah orang kaye ni!
then amira tu pon same !! anak dato jugak!
dan baru aku tahu golongan budak2 kos aku ni semua anak SOMEBODY! LANGIT DAN BUMI dari aku :)) btw: aku bersyukur sangat jadi anak ibuabah -walaupon abah bukan DATO ROSLI!:))
anak lecture. anak dokter . anak arkitek sendiri .. hmm :))
lecture  tu tanye : kamu sanggup tak tido malam ?
dari care kamu saye pasti kamu seorang yang kreatif. idea-idea kamu mesti moden dan moden :))
aku hanye insyaallah je🙂
aku BANYAK MENTON NAME UNTIE NILA AKU : die INTERIOR DESIGNER jugak .. tapi more too architecture..
dari sini : lecture  makin bersemangat nak dengar cerite-cerite aku. hehe :))
pandai tak aku? hehe
 
SOALAN YANG PALING AKU EXCITED DENGAR : SIAPE ERIC LEONG SEBENARYER :))
-eric leong :)) sebut je ID semua orang mesti mentions name die tapi die sebenaryer bukan interior designer . die DECORATION DESIGNER :))
ape perbezaan INTERIOR DESIGN dan DECORATION DESIGN?
haha – soalan ni memang dah prepare!
then : siape DESIGNER yang kamu kenal  . haha-soalan ni pon memang dah prepare
then : ape sebenaryer interior design ni?  haha-soalan ni pon memang dah prepare
so .. kesimpulanyer : ALHAMDULLILAH- BERJALAN lancar interview ni (nak cerite pjg-pjg pon . macam malas.. biarlah rahsia .. antare aku dgn lecture je tahu ;D)
THANKS MISS :))
interview brjalan selame 1 jam kot😀
 
then mase nak balik tu : can i show u something miss.
lecture tu kate ohh ok .. pliss
then aku pon buat la presentation bord besar tu – penat aku buat tu :))
aku dengan confident yer berdiri :)) then lecture kiri kanan aku : senyum je😀 *macam petanda baik je :))
last sekali : lecture tu cakap : kalau kamu dapat peluang ni jangan sesekali sia-siakan .. must study hard. buat assigmnt tu mesti the best k :))
kasie idea-idea yang brilliant dalam design-design kamu ok.. *macam petanda baik je shahirah :))
(tapi aku tak bole over konfident sangat! mane la tahu lecture tu cakap kat semua yang d;interview macam tu :))
 
aku dengan YAKIN : INSYAALLAH . I WILL . I WILL DO THE BEST AND I HOPE PROF CAN GIVE ME THIS OPPORTUNITY TO PROVE IT! * haha :))
main tibai je :))
 
lecture tersenyum puas😀
then aku salam – dan keluar dengan seribu keluhan/kepuasan/kelegaan dan macam-macam ke lagi. baru aku rase lapar yang amat sangat :))
tak lalu nak breakfast pagi tadi.. hehe :))
 
SERIUSLY IT WAS A GREAT EXPERIENCE😀
 
terima kasih jugak kepada beliau : senior UITM SHAH ALAM MENAKUT-TAKUTKAN AKU
HAHA😀
inilah kesah interview aku! korang ade same macam ni tak? HAHA *KELAM KABUTKAN story aku ni!!
k,ar chow cincau ;D
nak calling-calling dengan eric leong jap :))

14 responses to “PENGALAMAN SEBAGAI PELAJAR SENIBINA DAN INTERIOR

  1. amirah ⋅

    kalau berminat dalam bidang interior designer adakh pnting melukis???

    • ummuanafarhana ⋅

      assalamualaikum..saya student tahun satu uitm seri iskandar in interior designer,, hehe.. tak pandai melukis pun takpa.. asalkan kita minat dan bravely survive in ID’s world..every week project akan masuk.. xde masanye nak enjoy nak lepak2.. masa yang ada hanyalah project.. survey .. brainstorming dlm nk create idea… ReDo project hahaha.. joinlah ID.. spm saya student course Sains tulen perakaunan.. and .. now im choosing ID

  2. ummuanafarhana ⋅

    ngee hehehe… satu lagi… in ID macam dalam satu family..

  3. fara ⋅

    walaupun bukan student dalam course yg sama, sy sangat kagum dengan survival skill student Archi and ID. setiap bidang ada cabaran masing2. i wish good luck to all of you =)

  4. naad ⋅

    assalamualaikum…nice sharing . im majoring in id too and also at iium.. batch ke 10 ^^..kiranya ni first year dalam majoring..and skrg mengadap first project for id. really hope can survive dlm id ni..but sometimes, susah nk faham apa yg madam ckp..so far xde stress lg but i think serangan stress tu dh around the corner, haha.. pray for ur super duper junior ya :))

  5. afrina ⋅

    interior design adakah sama dengan industrial design engineering ? im just wondering. saya budak ide, semua benda design dari kereta, ke part part mesin for improvement and innovation, ke rumah, ke furniture, ke building and so on. sama ke dengan interior design & arkitek ?

  6. nial ⋅

    Asalamualaikum,bleh tk klau sye nk tngk hasil2 kerja,n cara nk sketch,bleh ajr pn ok jgk

  7. afiqah

    um saya pun asasi archi kat uia pj. baru sem 1, next sem 3😉

  8. terlebih dahulu saya nk mintak maap kepada blogger blogger yang saya letakkan disini..niat saya untuk memberikan contoh pengalaman pelajar-pelajar yang berlajar di ipt dalam bidang ini..pengalaman mereka ini amatlah berharga untuk anak2 muda atau lepasan spm/stpm untuk mengetahui cara pembelajaran bidang ini..tak sangka ade yg tak membenarkan perkara ini jadik saya akan mendeletekan sesiapa yang tak suka pengalaman mereka disiarkan disini..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s